-
CA
NOVETATS EN LA PRÒRROGA DELS ERTO I EXONERACIÓ DE QUOTES
Novetats en les actuacions respecte els ERTE's
- Pròrroga dels ERTE fins el 30 de setembre
A partir del 29 de juny únicament es poden aplicar els ERTE per causa de força major que s’hagin sol·licitat abans de l’entrada en vigor del Reial Decret Llei 24/2020, de 26 de juny i, com a màxim, fins el 30 de setembre de 2020.
- Dret a cobrar les prestacions per l’atur
Es manté el dret a cobrar la prestació de l’atur inclòs en el cas de no haver cotitzat el mínim. Aquests mesos de cobrament no restaran drets futurs a percebre l’atur. Les prestacions per atur es mantindran fins el 30 de setembre, excepte en cas dels fixos discontinus, que es prolongaran fins el 31 de desembre.
- Exoneració de quotes en ERTEs per força major total
Des de la publicació del Reial Decret Llei, els ERTE per força major total passen a ser “ERTE de transició” fins el 30 de setembre. Fins la publicació d'aquesta normativa, les empreses amb menys de 50 treballadors acollides a ERTE per força major total no havien de pagar cotitzacions a la Seguretat Social. La novetat és que aquest tipus d’empreses ara sí hauran de pagar impostos, en concepte de cotitzacions a la Seguretat Social.
- Exoneracions de quotes en ERTEs per força major parcial i ERTE per productivitat
En relació a aquest aspecte, el Reial Decret Llei introdueix dues novetats a tenir en compte:
- Fins el moment, aquesta ajuda en forma d’exoneració de quotes a la Seguretat Social només estava contemplada pels expedients motivats per força major total o parcial. Ara també es contempla pels ERTEs per productivitat (ETOP).
- En ambdues situacions de ERTE s’apliquen els mateixos percentatges que, com veurem a continuació, varien en funció del número de treballadors de l’empresa.
D’aquesta manera, als ERTE per productivitat també se’ls hi aplicarà.
Pel que fa al percentatge d’exoneracions de quotes a la Seguretat Social en cas d’ERTEs per força major parcial o ERTE per productivitat ETOP:
- les empreses amb menys de 50 treballadors podran accedir a unes exoneracions del 60% pels empleats que hagin sigut reactivats i del 35% pels que segueixin en ERTE;
- les empreses amb més de 50 treballadors en la seva plantilla, tindran una exoneració del 40% pels empleats que hagin tornat a treballar i del 25% pels que segueixin suspesos/afectats per l’ERTE.
En termes d’exoneració de quotes a la Seguretat Social, el nou Reial Decret Llei estableix les bases per actuar en cas de nou rebrot de coronavirus.
- Actuació en els ERTE per força major en cas de rebrot
El Reial Decret Llei fixa noves condicions per a què les empreses puguin acollir-se a ERTE per força major en cas de rebrots: s’estén la força major total en cas, amb exoneracions del:
- 80% per empreses amb menys de 50 treballadors;
- i del 60% per les empreses que superen aquesta plantilla.
6. Prohibició d'hores extres i externalització de tasques
Es prohibeix tant en les empreses que hagin aplicat ERTE per força major com en aquelles que han aplicat un ERTE per productivitat els següents aspectes:
- No es poden realitzar hores extraordinàries.
- No es poden establir noves externalitzacions de l’activitat.
- No es poden concertar noves contractacions directes o indirectes a través d’empreses de treball temporal. No obstant, les companyies en ERTE només podran contractar o externalitzar tasques si els treballadors del seu centre de treball no poden per formació, capacitat i “altres raons, productives, objectives i justificades” realitzar les funcions de l’empleat que es contracta o del servei que s’externalitza.
- Compromís del manteniment del lloc de treball
Com s’estava fent des de la publicació del Reial Decret Llei del 17 de març, s’haurà de mantenir el lloc de treball durant 6 mesos a aquells treballadors afectats per una suspensió o reducció de jornada.
- Contractes temporals en ERTE i acomiadament per causa objectiva
La norma mantindrà fins el 30 de setembre la “prohibició” que va establir el Govern a l’acomiadament per causes objectives i la suspensió dels contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i d’interinitat.